Popularni “Name Explain”: Zbog čega Bosna i Hercegovina ima dva imena?

U videu je objasnio kako je granica između Bosne i Hercegovine planina Ivan, ali da je riječ o jednoj naciji. Istakao je kako se Bosna prvi put spominje u djelu Konstantina Porfirogeneta, a da naziv vodi porijeklo od rijeke Bosne. Rijeka je dobila ime prema riječi Bos/Bogh koja na indo-evropskom jeziku predaka znači tekuća voda.

Za Hercegovinu kaže kako vodi porijeklo od njemačke riječi Herzog (Herceg na bosanskom), te da je bila kneževina, a Stjepan Kosača sebe proglasio hercegom Huma i obale. Hum se drugačije zvao Zahumlje i nalazio se u blizini mora u slivu rijeke Neretve, a današnjem području Hercegovine i Hrvatske.

Autor Peter Footer podsjetio je pod čijom je vladavinom BiH bila, te da ovakav naziv ima otkako je proglasila nezavisnost od Jugoslavije. Kao prijedlog jedinstvenog imena dao je riječ Bosgovina.

Osim BiH, dvije riječi u imenu imaju Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vincent i Grenadini, Sveti Toma i Princip, te Trinidad i Tobago. Ostale zemlje koje imaju više riječi u imenu nastale su ujedinjenjem više država.

YouTube kanal “Name Explain” ima više desetina hiljada pratilaca i višemilionske preglede.

Izvor: Klix.ba
Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *