Mali znakovi koji vam donose sreću u život

Radi se o starim vjerovanjima iz različitih dijelova svijeta – šta donosi sreću u život, to mogu biti insekti, životinje, plodovi, ali i dijelovi određenih životinja…

Cvrčak – Indijanci su od davnih vremena vjerovali da ovaj kukac donosi sreću, a imitiranje njegovog cvrčanja smatrali su velikom uvredom. Pojavi li se cvrčak u vašoj blizini, a nikada prije niste ga čuli na tom mjestu – obratite pažnju jer vas čeka neki sretan događaj u skoroj budućnosti.

Bubamara – ona simbolizira sreću i blagostanje. Postoji vjerovanje da ako bubamara sleti na bolesnog čovjeka, to je znak kako će brzo ozdraviti.

Vilin konjic – on najavljuje neku promjenu u životu, a simbol je mudrosti, čistoće, harmonije, hrabrosti, mira i snage. Također, ovaj insekt predstavlja ponovno rođenje, regeneraciju i besmrtnost. Ako vidite vilin konjica negdje u prirodi, znajte da to donosi sreću.

Žir – skandinavska mitologija veliča važnost žira. Smatraju da ovaj plod šiti od udara munje jer je plod hrasta, a hrast je drvo posvećeno Thoru – bogu munja i gromova.

Dupin – on donose sreću, a to vjerovanje temelji se na tome što su nekada moreplovci bili sretni kada su ugledali dupine. Tada su znali da je kopno blizu.

Svinja – i ova životinja simbolizira sreću, ali i bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjača – prema drevnoj kineskoj mitologiji kornjača je jedna od četiri svete životinje (uz zmaja, jednoroga i feniksa). Ona simbolizira sreću, mudrost, izdržljivost i dugovječnost. Stari Kinezi su vjerovali da kornjača u sebi čuva tajne neba i zemlje.

Slon – on simbolizira snagu, mudrost, energiju i zdrav razum. Vjeruje se kako donosi sreću te da je dobro imati figuricu slona pokraj ulaznih vrata kako bi sreća ulazila u kuću. Postoji i vjerovanje da figura slona može pomoći da prinova dođe u kuću i to na način da se figurica stavi kraj kreveta u spavaću sobu.

Žaba – ona ima moć prizvati plodnost, bogatstvo i blagostanje u kuću. U starom Egiptu ova životinja je simbolizirala život i predstavljala zaštitnika na putu u zagrobni život.

Zečja šapa – od davnina se vjeruje da donosi sreću onome tko je nosi, ali i da može pomoći kod začeća.

Zub krokodila – donosi sreću, ali najviše ljudima koji se u životu vole kockati.

Izvor:  24sata.hr

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *