Kako vratiti izgubljenu volju: 4 načina da motivišemo sebe

Ponekad izgubimo volju i motivaciju za stvari koje inače volimo da radimo. Šta možemo da učinimo da takvu situaciju riješimo? Pročitajte!

1. Otkrijte razloge niske motivacije

Prvi korak u podizanju energije na viši nivo jeste pronalaženje uzroka. Niska motivacija može doći kao rezultat fizičkog umora – loše ishrane ili nedovoljnog sna. Moguće je i da se plašite rezultata nečega što morate da uradite, npr. predaje određenog projekta i zbog toga je odlažete. Loša motivacija može se javiti i ako imate problem sa niskim samopouzdanjem i ne želite da izađete iz vaše sigurne zone.

2. Ako je razlog fizičke prirode – pobrinite se za svoje tijelo

Umorni ste? Naspavajte se. Osjećate se loše? Vježbajte ili idite da trčite pola sata. Ponekad samo treba da se udaljite od posla i udahnete malo svježeg vazduha. Razmislite i o tome šta jedete. Niska energija može da ukaže na nedostatak hranljivih materija u vašem organizmu. Možda se još uvek niste oporavili od nedavne prehlade i možda su njene posledice još uvek prisutne.

3. Ako imate problem sa samopouzdanjem – razumite zašto

Nisko samopouzdanje dolazi kao rezultat vaših misli da niste dovoljno dobri, da niste sposobni da nešto uradite i da su drugi uvijek bolji od vas. Vrijeme je da prestanete da razmišljate na ovaj način, jer to ne samo da loše utiče na motivaciju, već postaje dio sistema vaših uvjerenja. Šta vam dobro mogu donijeti ovakva uvjerenja? Smislite neku rečenicu koja će vas uvijek motivisati kada je to potrebno, npr. „Vjerujem u sebe!”.

4. Nađite male stvari koje vas motivišu

Kada vam naiđe loš dan, počnite da ga popravljate sitnicama. Častite sebe omiljenom kafom ili kolačem, isplanirajte da gledate neki dobar film ili da se vidite sa prijateljima nakon posla. Radujte se toploj kupki i udobnom krevetu koji vas čeka. Nađite što više ovakvih zadovoljstava jer ćete tako najbrže podići vašu motivaciju, a u isto vreme ostavite sve one obaveze poput plaćanja računa, odlaska u prodavnicu ili pranja automobila za neki drugi dan.

 

 

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *