Jeste li čuli za legendu o Studenom potoku u Umoljanima

Rijetki su Bosanci i Hercegovci koji nisu čuli za Umoljane, selo smješteno na južnim padinama planine Bjelašnice. Fali im samo sat vremena hoda kako bi bili selo na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini. Pretekao ih je Lukomir. Izdigao se iznad njih na oko 1.500 metara nadmorske visine. Umoljane su mnogi prozvali i “Žilavim selom”. U minulim ratovima paljeno je do temelja, ali se svaki put život rađao iznova. Od Sarajeva su udaljeni 50-ak kilometara i do njih se može doći automobilom. Iako predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija ovoga podneblja, gdje je sačuvan duh tipičnog planinskog bosanskohercegovačkog sela, sve umoljanske ljepote mnogi ipak nisu vidjeli. Studeni potok jedna je od njih.

4582.jpg

 

Utisci legende 
Mještani Umoljana nisu oholi niti hvalisavci kada kažu da je zasigurno malo predjela u BiH s takvom ljepotom kao što je Studeni potok. S njima su se složili i svi oni koji su posjetili ovo nevjerovatno mjesto i slušali legende o njegovom nastanku. Legenda kaže kako je nekada davno, u vrijeme zmajeva, vila i čarobnjaka, stanovnike Umoljana htio pojesti zmaj. Došao je iz kanjona Rakitnice. Imao je oblik zmije. Vijugajući iz kanjona prema Umoljanima iza sebe je ostavljao trag kojim danas teče Studeni potok i koji uistinu podsjeća na kretanje zmije.

Legenda kaže kako je nekada davno, u vrijeme zmajeva, vila i čarobnjaka, stanovnike Umoljana htio pojesti zmaj. Došao je iz kanjona Rakitnice. Imao je oblik zmije.

Prema kazivanju, tadašnji seljani bili su okupljeni na tradicionalnom teferiču. Kada su ugledali aždahu, pobjegli su na obližnje brdo Pošiljak. U strahu, zajedno s hodžom, molili su se Bogu da ih spasi ove nemani. Bog im je uslišao molbe i skamenio aždahu čiji se obrisi i danas jasno mogu vidjeti u stijeni brda Pošiljak. Kada se pogleda kanjon Rakitnice, izvijugani Studeni potok i aždaha u stijeni, teško se može ostati ravnodušan i otrgnuti od utiska legende. Prema nekim navodima, upravo zbog legende o zmaju i molitvama, Umoljani su i dobili ime koje danas ponosno nose.

U bilom kojem godišnjem dobu da posjetite ovo čudesno mjesto, naići ćete na očaravajuće prizore. Proljećem je dolina Studenog potoka ispunjena raznobojnim cvijećem. Voda je kristalno čista, teče polahko i unosi poseban smiraj. Drugi uživaju da ga posjete za vrijeme ljetnih žega, a nerijetki su i oni koji se dive njegovoj ljepoti u zimskim danima. Malo hrabriji, spretniji i sposobniji mogu prošetati niz potok i na mjestu gdje se ulijeva u Rakitnicu vidjeti prelijep vodopad. Vodopad Studenog potoka obrušava se u kanjon rijeke Rakinice u kaskadama sa oko 400 metara visine.

Umoljanske znamenitosti 
Ukoliko Studeni potok sam po sebi nije dovoljan razlog da se otisnete put Umoljana, možda će vas na to ponukati informacija da je dolazak u Umoljane prilično povoljan i ne zahtijeva prevelike napore. Neka vam je na umu i kako ćete, da biste došli do Studenog potoka, morati proći pored impozantne nekropole stećaka za koju se veže legenda da se radi o skamenjenim svatovima.

Poslije svatova, s lijeve strane puta kako se budete primicali Umoljanima, vidjet ćete niz potočnih vodenica na vrelu Sedrenik gdje voda izvire iz kamena. Nešto dalje, na samom ulazu u selo, dočekat će vas džamija s neobičnom munarom. Njen oblik i način na koji je napravljena prilagođeni su oštroj planinskoj klimi, vjetrovima, snjegovima ali i samom ambijentu. Ona je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Zidana je od kamena. Jedini je objekt u selu koji nije srušen 1. augusta 1993. godine. Selo je tada spaljeno do temelja. Vojska je ušla i u džamiju, ali prema kazivanju mještana, nešto im nije dalo da je diraju. Priča se da su se bojali.

Iznad malo “modernijeg” dijela sela, smjestio se stari dio poznat pod imenom Gradina. Tu vrijeme kao da je stalo još prije nekoliko vijekova. Život se nastavio u katunima, voda se pije s izvora, hljeb se peče u furunama, a noću se sjedi pored fenjera. I upravo iza sela Gradina smjestio se Studeni potok. Teško je povjerovati da se neko zaputio u Umoljane a nije vidio ovaj nestvarni krajolik koji kao da je satkala mašta. Je li ga napravila aždaha ili je čudo prirode, još dugo će se nagađati. Ali, istina je jedna: Studeni potok vrijedi posjetiti, diviti se čaroliji prirodnih ljepota protkanih pričama o misterioznoj prošlosti.

Izvor: novovrijeme.ba

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *