Ideja za nedeljni ručak: Teleći odresci s punjenim šampinjonima

Teleći odresci kao jedna od najcjenjenijih mesnih delikatesa, u punjenim će gljivama dobiti dostojnu “kompaniju”, i učiniti ovu nedelju posebnom. Iako jelo na prvu djeluje pomalo složeno, upravo se u njegovoj jednostavnosti očituje ljepota.

  • jednostavno
  •  3 osobe
  •  45 min

Sastojci: 

  • teleća odreska (450 g)
  • 1 kašičica Vegete
  • 50 g maslaca
  • 2 kašikice maslinova ulja
  • 300 g većih šampinjona
  • 100 g gorgonzole
  • ½ kašikice naribanog Vegeta Maestro muškatnog oraščića cijelog
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 kašika prezle

Priprema

  1. 1.
    Teleće odreske lagano potucite batom, pospite Vegetom i pecite na mješavini maslaca i maslinova ulja sa svake strane oko 10 minuta.
  2. 2.
    Šampinjone očistite i odvojite klobuke od stručaka. Stručke narežite na manje komadiće, kratko ih popecite na malo maslaca pa ih pomiješajte s gorgonzolom narezanom na kockice.
  3. 3.
    Tom mješavinom napunite klobuke, složite ih u nauljeni pleh, pospite muškatnim oraščićem, prezlom i zalijte slatkim vrhnjem.
  4. 4.
    Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje

Teleće odreske s punjenim šampinjonima poslužite s pireom od krumpira i zelenom salatom.

Savjet

Ako ne želite puniti šampinjone, možete ih samo kratko popeći, dodati vrhnje i gorgonzolu pa prokuhati umak.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *