Fettuccine s piletinom i sirom

Probajte i uživajte u ovome jelu koje se često nađe na talijanskim jelovnicima

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 573

Potrebno vam je:

  • 2 kašikice ulja maslinovog
  • 350 g pile (bijelo meso bez kosti)
  • 200 g gorgonzola
  • 150 ml vrhnje za kuhanje
  • 50 ml vino bijelo
  • 3 žlica vlasac ( listovi)
  • 400 g tagliatelle
  • sol
  • svježe mljeveni biber

Priprema

  1. U srednje velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijte ulje i popržite piletinu dok ne postane zlatnožuta sa svih strana. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom. Dodajte sir, smanjite vatru i pirjajte 2 minute, miješajući dok se sir ne otopi.
  2. Dodajte vrhnje i vino i uz neprestano miješanje kuhajte još minutu.
  3. Dodajte narezani vlasac, posolite i dobro popaprite. Maknite s vatre.
  4. U međuvremenu kuhajte tjesteninu (fettuccine ili tagliatelle) u velikome loncu kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac.
  5. Prelijte pilećim umakom i miješajte još pola minute da umak obloži tjesteninu sa svih strana.

Probajte i uživajte u ovome jelu koje se često nađe na talijanskim jelovnicima

Izvor “Najbolja talijanska tjestenina”, Gino D’Acampo

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *