Država u kojoj se ne zaključavaju vrata, a posljednje ubistvo desilo se prije 20 godina

Između Austrije i Švicarske smješten je maleni Lihtenštajn, koji po svom bogatstvu i brojnim zanimljivostima može da se poredi sa znatno ozbiljnijim državama!

1. Ovdje kriminal skoro da ne postoji. Posljednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima samo nekoliko zatvorenika. Svako ko je osuđen na kaznu duže od dvije godine odlazi na služenje u Austriju, a stanovnici se osjećaju toliko bezbijedno da ne zaključavaju ulazna vrata.

2. Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. To se dogodilo slučajno, kada je 170 švajcarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešlo granicu.

3. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca.

4. Za najveći grad ove zemlje verovatno nikad niste čuli. Glavni grad je Vaduz u kojem živi 5.425 stanovnika, a najveći Šan, u kojem živi 583 ljudi više.

5. Lihtenštajn je vodeći svetski proizvođač vještačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent prvak je na polju proizvodnje vještačkih vilica, navlaka i sličnih stomatoloških potrepština, s ukupnim udjelom na tržištu od 20 procenata.

6. Prije nekoliko godina objavljen je vodič ponašanja za useljenike. U njemu se strogo preporučuje da se bude tih za vrijeme zvaničnog trajanja ručka, od 12 do 13:30 sati.

7. Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

8. U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim dijalektom, koji je dosta drugačiji od standardnog njemačkog jezika, piše punkufer.hr.

9. Sve do nedavno, tačnije 1984. godine, zbog propasti tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je na kraju uspio tek iz četvrtog puta, s 51,3 odsto glasova.

Izvor: Telegraf.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *