Boja 2018. – ultra ljubičasta

Dramatično provokativna nijansa, PANTONE 18-3838 ultra ljubičasta (Ultra Violet) predstavlja originalnost, inovativnost i vizionarsko razmišljanje koje nas vodi u budućnost

Svake godine Pantone, tvrtka s više od 45 godina radnog staža te svjetski poznati autoritet na području boja, odabere boju za godinu. Tako smo u posljednjih 5 godina imali: smaragdno zelenu 2013., ljubičasto-rozu boju orhideje (radiant orchid) 2014. te zagasito crvenu boju (marsala) 2015. godine. Godina 2016 donijela je čak dvije boje pastelno rozu i plavu ( Rose Quartz i Serenity), dok je 2017. godinom vladala zelena (Greenery).

Ove godine pak je ta čast pripala predivnoj i odvažnoj ultra ljubičastoj boji (Ultra Violet).

Pantone opisuje ultra ljubičastu kao “provokativnu i promišljenu ljubičastu nijansu” koja utjelovljuje individualnost i duhovnost. Prema njima, upravo ta kompleksna i kontemplativna boja aludira na tajne svemira i nepoznatog koje tek moramo otkriti, intrigu onoga što se nalazi ispred nas, i otkrića izvan onoga gdje se sada nalazimo..

Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone Color Instituta, rekla je: “Ovogodišnja Pantone boja godine znači puno više od toga što je trenutno ‘trendi’u svijetu dizajna; ona je doista odraz onoga što je danas potrebno u našem svijetu. “

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica ovog instituta, pak je kazala: “Živimo u vremenu koje zahtijeva inventivnost i maštu. Upravo je ova vrsta kreativne inspiracije autohtona za Pantone 18-3838 ultraljubičastu, ljubičastu boju s plavom bazom koja vodi našu svijest i potencijal na višu razinu. Od istraživanja novih tehnologija i ostatka galaksije, do umjetničkog izražavanja i duhovne refleksije, intuitivna ultraljubičasta osvjetljava put do onoga što tek dolazi.”

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *