Za muškarce: o čemu razmišljate da sex potraje?!

Statistike fudbalskih utakmica. Paša-burger u Mrkvi. Frizura Zdravka Čolića. Svaki tip ima svoju mentalnu distrakciju kada pokušava izdržati duže.

 Ali ova taktika ima dvije mane:

1. Dok se seksate treba da uživate, a ne da razmišljate o frizuri omiljenog pjevača.

2. “Misli koje će vas spriječiti da doživite vrhunac, jednostavno ne pale”, kaže dr Michael Perelman, profesor kliničke psihologije i reproduktivne medicine na Univerzitetu Cornell.

“Prerano svršavanje je često povezano s nervozom, ne uzbuđenjem”, kaže dr David Rowland, profesor psihologije na Univerzitetu Valparaiso.

Kada osjećate kako se naglo približavate vrhuncu, počnete se brinuti. A baš poput lavine, ta briga zapali nervni sistem na način da ubrzava ejakulaciju, objašnjava Rowland.

Kako bi izdržali duže morate smiriti svoj nervozni mozak, a ne ga zagušiti neprivlačnim slikama.

 A kako to učiniti? Fokusirajte se na nevjerovatan seks koji upravo imate. “Ako uživate u senzacijama seksa ne razmišljate ‘Što će biti ako prerano svršim?’“, kaže Rowland.

Pokušajte izabrati nešto određeno na što ćete usmjeriti pažnju, poput usana vaše partnerke, njenog disanja ili pokreta kukova i ramena, predlaže Rowland.

Ako vam ovo zvuči iznenađujuće, niste jedini: morali smo Rowlanda upitati dvaput jesmo li ga dobro shvatili. Na kraju krajeva, zar ne bi fokusiranje na njeno tijelo i zadovoljstvo koje osjećate trebalo ubrzati orgazam?

Ne, kaže Rowland. On tvrdi da bez obzira na to koliko kontradiktorno zvučalo, okupiranje mozga seksualnim mislima opustiće vas i smanjiti nervozu, a to vam daje snage da duže izdržite. A bez obzira na to što mislite o ovoj strategiji, jedini način da saznate djeluje li, je da probate.

Vaš mozak ima tek malu kontrolu nad usporavanjem orgazma. Zato treba pratiti razinu uzbuđenosti. Ako osjećate da se bližite vrhuncu prebrzo, osvještavanje te činjenice dopušta vam da usporite prije nego postane prekasno.

Recite partnerki da morate usporiti. Recite joj: “Tako si seksi da neću moći još dugo izdržati”, zatim je stimulišite oralno ili ručno dok se malo ne smirite, savjetuje Rowland.

“Ako joj kažete iskreno pokazaćete svoje samopouzdanje – i da ste zainteresovani za više od vlastitog zadovoljstva”.

Zapamtite, nedostatak intime situaciju čini neugodnom. Čak ako svršite brzo, ako nastavite zadovoljavati partnerku, pokazaćete joj da su vam njene potrebe važne – i smanjiti pritisak da idući put morate biti bolji.

Osim toga, istraživanje Univerziteta Winona State pokazuje da većina muškaraca griješi kada misli kako “dobar seks“ znači “dugi seks“. Žene ne razmišljaju na taj način. Dobra, stimulirajuća predigra mnogo je važnija kada je riječ o njenom zadovoljstvu, pokazuje istraživanje.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *