Vilsonovo šetalište danas 28.01.2018

Danas je ekipa Sokak.ba posjetila poznato sarajevsko šetalište Vilsonovo.

Pogledajte šta smo zabilježili.

 

previous arrow
next arrow
Slider
Vilsonovo šetalište dobilo je ime po 28. predsjedniku SAD-a Thomasu Wodroowu Wilsonu koji je 1917. godine objavio rat Njemačkoj, a time označio i kraj moćne Austro-Ugarske vladavine.

Vilsonovo šetalište je sagrađeno za vrijeme Austro-Ugarske  i pušteno je u promet početkom prošlog stoljeća. Tada se nazivala „Kalajeva promenada“, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH Benjamina Kalaja. Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv „Vilsonovo šetalište“. Ovaj naziv je od 1941-1945 godine bio preimenovan u „Musolinijevo šetalište“. Kada je pala fašistička ideologija, naziv ulice je ponovo vraćen, da bi se 1960. godine ime opet promjenilo i ova ulica je dobila naziv „Omladinsko šetalište“. I na koncu ovom šetalištu je po treći put vraćen naziv Vilsonovo šetalište.

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađeni gusti drvoredi lipe, koji ovo šetalište čine zelenom oazom usred Sarajeva. Saobraćajnicom koja vodi kroz šetalište zabranjen je saobraćaj motornim vozilima svakog radnog dana iza 17 sati, kao i vikendima i praznicima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *