Tajanstvena hiljadugodišnja kamena struktura prikazuje stvaranje Zemlje

 

Arheolozi su otkrili hiljadu godina stare kamene strukture u Meksiku za koje se vjeruje da predstavljaju stvaranje Zemlje u drevnoj Mezoamerici. Mjesto, smješteno u podnožju vulkana Iztaccihuatl u blizini grada Meksika, zove se “Nahualac”, a kod lokalnih stanovnika je poznato još od 16. vijeka.

 

 

Vijekovima su amaterski i profesionalni arheolozi proučavali kamene strukture u pokušaju da se utvrdi za šta su korištene i zašto su izgrađene. Kamene građevine se nalaze u sredini ribnjaka i mjere oko 12 sa 10 metara. Sada je tim arheologa na čelu s Irisom Hernándezom iz Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest možda otkrio pravo značenje čudne strukture.

Prema arheolozima koji su uključeni u istraživanje, vjeruje se da je postolje kamene građevine “minijaturni model svemira”. Vjeruje se da je ovo nalazište u Mezoamerici prikazano kao mit o stvaranju Zemlje. U taj mit se uključuje i čudovišni krokodil Cipactli koji izlazi iz primordijalnih voda i s njim dolazi porijeklo Zemlje i neba i sve što je u njemu. Arheolozi vjeruju da ovo kameno postolje predstavlja stvaranje Zemlje i svemira prema mezoameričkoj mitologiji, mjesto je također korišteno za ljudske žrtvene rituale.

Postoje dokazi da su drevni mezoamerikanci ribnjak održavali uvijek punim, usprkos malim količinama oborina. Arheolozi su također pronašli opsidijanske oštrice, keramičke odlomke i ugalj.

 

Smatra se da je ovo nalazište mjesto rituala gdje kult Tlaloca štuje božanstva. Postoje zapisi iz 16. stoljeća od strane Juana Bautiste Pomara da je mjesto jednom godišnje korišteno da žrtvuje nedužnu djecu jednom Mezoameričkom bogu kiše. Međutim, u ovom trenutku nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci na arheološkom nalazištu.

 

 

Potrebna su dodatna iskopavanja kako bi se u potpunosti otkrila tajanstvena povijest ove kamene građevine od prije 1.000 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *