Rijedak astronomski događaj: Superkrvavi plavi Mjesec

Rijedak astronomski događaj – “super plavi krvavi Mjesec” – biće vidljiv danas i to tačno u 11:30h po našem vremenu, nakon 36 godina, s nekih dijelova Zemlje.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Mjeseca.

Nažalost, Evropa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

Ova pojava se javlja svake dijve godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 % veći i 30 % sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mjesec će skliznuti u Zemljinu sijenku, a bijeli disk će postupno poprimiti narančastu ili crvenu boju. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati “krvav”.

Cijeli fenomen poravnanja Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će jedan sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu Sjevernoameričkog kontinenta prizor će biti vidljiv u zoru prije svitanja, a na Novom Zelandu, Bliskom istoku i istočnoj Rusiji tijekom večeri.

Europa, na našu žalost, nije na popisu mjesta gdje će ovaj fenomen biti vidljiv, no imamo sreće. NASA planira prenositi cijeli događaj uživo putem interneta. Prijenos počinje ove srijede i to točno u 11:30, a moći ćete ga pratiti ovdje.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *