Pogledajte ove zastrašujuće ratne robote!

Sjedinjene Američke Države sa Agencijom za razvoj naprednih tehnologija (DARPA)  već desetljećima radi na usavršavanju vojne tehnologije, zbog bolje učinkovitosti te smanjena broja žrtava na različitim bojištima diljem svijeta.

U sljedećoj video snimci Boston Dynamicsa možete vidjeti nove robote i nove vojne tehnologije koje će se implementirati u američku vojsku.

Program je započeo 2008. godine kako bi se razvio “Super Vojnik”. Tim su programom trebali povezati tehnologiju i biologiju kako bi osnažili ljudske karakteristike te ostvarili dodatnu prednost na bojištu. NBF je tada citirao voditelja projekta koji je izjavio kako bi novi vojnik imao deset puta veću mišićnu izdržljivost, vertikalni skok od čak dva metra, hodanje po zidovima, autonomno letenje i ostale čimbenike koji bi mu omogućili prednost na ratištu.

U videu Boston Dynamicsa, navodi se kako će najveći dio novca otići na automatsku tehnologiju. Predstavljen je robot “Atlas” koji pokazuje veliki napredak u razvoju dvonožnog robota. U projektu je osnovni problem bila nestabilnost, a danas je robot “Atlas” visok 180 cm te težak 82 kilograma.

Opremljen je jurišnom puškom M16, strojnicom M240 te zapaljivim raketama M202A1. Može detektirati različite eksplozivne naprave u krugu jednog kilometra te se kreće po snijegu, pijesku ili vodi brzinom od 8 km/h. Posjeduje i sedam kamera koje rade u noćnom i dnevnom načinu rada. Težak je 340 kilograma.

Najpoznatiji robot DARPE nazvan ”WILD CAT” dugačak je 92, a visok 76 centimetara, a težio je najviše 154 kilograma.

“Big Dog” je mogao prelaziti preko različitih brda, snijega, ali i šljunka. Međutim, projekt je zaustavljen 2015. godine jer je bio previše bučan za ratište.

U nastavku pogledajte neke od najnovijih proizvoda.

Pitanje je samo šta će nam donijeti ulaganje u ovu vrstu tehnologije, po svemu sudeći, ništa lijepo.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *