Najtačniji na svijetu: Nostradamusov horoskop za znak Ribe

RIBE (22. februar – 20. mart)

Pisces – Širina – More
Element: Voda
Vladajući planeti: Jupiter, Neptun
Sretni brojevi: 93, 4, 5, 9, 26, 39, 50, 78, 92, 95, 97
Prikladni pokloni:
Za ženu: knjige, umjetnički predmeti, suveniri, nakit, haljine, parfemi, svi drveni predmeti, keramika, svila, kutije za osobne predmete, glazbeni instrumenti, kozmetika, predmeti za kućanstvo.
Za muškarca: sva sportska odjeća,kozmetički preparati, knjige iz umjetnosti, ulaznice za kulturne manifestacije, originalni predmeti za radnu sobu, karte za remi.

Znak Riba, simbol totalnog samoodricanja i altruizma bez interesa zatvara zodijački krug. Ovaj vodeni, ženski znak je pod utjecajem plemenitog Jupitera i kreativnog Neptuna, koji kod podanika znaka često izazivaju sukobe i nemire, tajanstvenu inspiraciju i akutnu emotivnu senzibilnost, pa se zbog njih često odvijaju unutrašnje borbe. Te osobine ipak se ublažavaju utjecajem Jupitera, koji donosi sretne situacije, veliku intuiciju i duboku religioznost. Podanici ovoga znaka vrlo su osjetljivi, blagi, iskreni, plemeniti, superemotivni. Oni žive u svom romantičnom svijetu, sazdanom od najpoetičnijih i često potpuno nestvarnih elemenata, kao da su predodredjeni za umjetnost, a samim tim i patnju, i tragiku. Oni se toliko zanose u svojoj prevelikoj mašti da često gube osjećaj za realnost, a ponekad skrenu i na staze osobenjaštva. Skloni su melankoliji i pesimizmu, iako znaju prevladati životne teškoće zahvaljujući snazi svoga duha i iznimnom smislu za humor, tom genijalnom izumu – velikih nesretnika.

Vrlo maštovite, Ribe često sanjaju otvorenih očiju, prilagodjavaju se ambijentu kao voda koja protječe i mijenja oblik, iako intimno ostaju uvijek dosljedne same sebi, svojim idealima dobrote i poštenja, čak i u najsurovijim vrtlozima. Teško donose odluke i nesigurnog su karaktera, plašeci se odgovornosti za inicijativu; ali, kad jednom nadju pravi put, znaju biti i ambiciozne, čak i neustrašive.

Šesto čulo, koje vodi osobe rodjene pod ovim znakom je njihova intuicija, instinkt, predosjećaj. Njihova dvostruka priroda tjera ih da udovoljavaju svijetu s jedne strane, a s druge da ostanu dosljedne svom unutrašnjem glasu. Ribe su nestalnog karaktera, idealisti i fatalisti, i okolina ih teško shvaća. Njihov je život pun uspona i padova, a kad postignu jedan cilj, to im nije dovoljno: odmah traže nove inspiracije i ideje, i ako se afirmiraju, to duguju svojoj draži i mogućnosti prilagodjavanja, kao i velikom trudu. Ako neuspjeh blokira njihove inicijative, postaju apatične, ne uspijevajući produktivno upotrijebiti svu svoju energiju. Tek u kasnijim godinama, kad im intuicija – njihovo najmoćnije oružje – služi kao pozitivan oslonac u najdelikatnijim situacijama, stječu više samopouzdanja.
Podanici ovoga znaka često drugima izgledaju samouvjereni, umjetnički nastrojeni, egocentrični i narcisoidni; vole se eksponirati, egzaltirati, eksteriorizirati, postižući puno rezultata, ali malo priznanja, pa često nemaju dovoljno hrabrosti ici naprijed. Poslije odredjenog vremena i kriza oni iznova ‘uzlijeću’ kao Feniks iz pepela, zahvaljujući svom duhu, snažnoj intuiciji, daru za polifono stvaranje te svojoj polivalentnoj, pluralistički destiniranoj, univerzalnoj, kompleksnoj, višedimenzionalnoj prirodi. Njima nikada nije ništa teško ni mukotrpno, ako to treba usrećiti njih i druge, kao i uljepshati budućnost i život. Žele svima pomoći, uživaju u tome, a za sebe zadržavaju pravo da vječito pate, tvrdeći da su nesretnici.

U svom altruizmu znaju i pretjerati, zrtvujući se više od ostalih znakova; nikada ne odbijaju zatraženu pomoć, a nemoćni su u dokazivanju svojih vrijednosti, koje su često iznad prosječnog i uobičajenog. Ipak – uvijek se znaju izvući iz svih komplikacija, dobre su sreće, nemaju loš karakter, u društvu su omiljeni, iako često neshvaćeni od okoline.
Muškarci Ribe su gotovo uvijek nježni, zavodljivi, muževni, neodoljivi, šarmantni Don Juani. Žene se dijele u dvije skupine: nježne i vitke i življe i oble. Njihovo najjače oružje leži u divnom, vlažnom pogledu, kojemu je nemoguće odoljeti. Ovi podanici su ponekad i pasivni, a mnogi su skloni alkoholu, pušenju i drogi. Zato im treba preporučiti umjerenost u ovozemaljskim radostima; vole spavati, iako su vrlo dinamične osobe, od onih ‘s antenama na sve strane’; skloni su pretilosti, pa bi se povremeno trebali podvrgnuti odredjenim kurama za mršavljenje.

Žene Ribe odlikuju se upadljivo lijepim očima, tenom, grudima, sklonošću ka sanjarenju; muškarcu dobro pristaju brkovi i sportska odjeća.
Inace, Ribe karakterizira okruglo, mesnato lice, ‘riblji’ miran, čeznutljiv i dalek, bezazlen i sanjalački pogled, delikatna koža, slaba cirkulacija, zamišljenost, ponekad rastresenost. Temperament im je melankoličan, samilosne su prirode, pravi Samaritanci, ljubazni, lako opraštaju, lako se oneraspolože, znaju i eksplodirati ako ih uvrijede, ali i trpjeti: drže do svoje ideologije i podnose sve muke, a u opasnim situacijama i druge tjeraju na to.
Volja je podredjena osjećajima. Česta je stidljivost, unutrašnja povučenost, intuitivnost; to je intelekt podložan jakim emocijama, kompliciran, bez puno logike samopouzdanja, subjektivan, koji ni sam ne cijeni svoje velike sposobnosti i talent; vrlo rasplinut i svestran; osjećaji bez kraja, pa često i kaotični, difuzni, receptivni, pod jakim impresijama, sve je u vizijama i bojama, s puno širine i kozmopolitizma. Mješavina intuicije i naivnosti, moćna senzualnost, neotpornost na iskušenja, dvojnost, dvostrukost znaka: optimizam, ali i jaka sklonost nervozi, depresiji, ponekad i beskrupuloznost i pokraj jake inteligencije, lucidnosti i nazočnosti duha.

 

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *