Maloljetnički čopori

Neke životinje žive u čvrsto povezanim zajednicama zato što im takav život omogućuje bolje zadovoljenje potreba i veću šansu za preživljavanje. Kako život u zajednici zahtjeva neku vrstu njene uređenosti, česta je njena piramidalna organizacija. Na vrhu piramide je vođa čopora, koji ima najviši status, a ispod njega postoji nekoliko nivoa, sve do njenog dna, gde su najslabiji članovi zajednice. Vođa čopora je u najvećem broju slučajeva najjači i najsposobniji, a ostaje na svom mestu sve dok je u stanju da nasiljem odbrani svoj status.

Za razliku od životinja, ljudsko društvo je tokom svog razvoja prošlo put od vladavine jačega do vladavine prava. Tek nastankom moderne države, postalo je moguće da zajednica funkcioniše ne na osnovu toga ko je jači, već na osnovu toga ko je u pravu. Zakon mača i topuza su zamjenili pravda, pravo i zakoni. Da bi to bilo ostvareno, država je morala da monopolizuje nasilje. Zato i danas država primjenjuje nasilje prema onima koji se ne pridržavaju zakona, koji ugrožavaju prava drugih, koji se ne podređuju sudskim odlukama.

Tokom svog razvoja dijete na neki način ponavlja razvoj zajednice jer se kreće od biološkog i divljeg ka socijalizovanom i civilizovanom. Roditelji i drugi odrasli uče djecu da u drugoj djeci vide sebe – ljude koji su isti kao i oni, koji takođe imaju osjećanja, koje boli isto što bi i njih boljelo. Civilizovano društvo je zasnovano na prijateljskom odnosu prema nepoznatima, na tome da se u konfliktima jasno razlikuje protivnik od neprijatelja.

Izveštaji pokazuju da se nasilje maloletnika i djece vrši u grupama – čoporima. Mentalitet čopora je takav da oni izvan čopora nisu vrijedna ljudska bića, već su predmeti, plijen, objekti prezira i mržnje. Mačete i sjekire su najbolji izraz ovog plemenskog duha. Ugledaju se na neprestano međusobno ratovanje navijačkih plemena.

Zašto se mladi udružuju u čopore? Jedan razlog je da se zaštite od stvarnog ili pretpostavljenog nasilja. Drugi je da bi došli do plijena i statusa. Dinamika čopora je da dijele odgovornost i podstiču jedno drugo. Čopor im daje veliku moć jer tri-četiri dvanaestogodišnjaka mogu da savladaju odraslog čoveka. Pri tome znaju da ih do napunjene četrnaeste godine zakon čini praktično nedodirljivima.

Brutalno maloljetničko nasilje jeste ozbiljan problem, a još veći je logika koja ga stvara. Rješenje je u promjeni te logike i načina na koji doživljavaju sebe i druge. Kada shvate da će biti uhvaćeni i kažnjeni, da iza žrtve stoje oni koji je vole i koji žele da je osvete, shvatiće da im se promjena isplati. Konačna promjena se zbiva kada razviju saosjećanje i empatiju sa drugima. Jedino tako njihova nasilnost neće rasti zajedno sa njima.

autor: Zoran Milivojević

izvor: http://milivojevic.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *