Današnji roditelji će uništiti svoju djecu

Ponosni roditelji novorođenčeta nemaju zlu namjeru, ali u eri digitalne tehnologije bez koje ne može da se živi, oni bilježe svaki odlomak života njihovog djeteta i objavljuju ga na društvenim mrežama. Na svakoj social platformi imamo barem jednog takvog prijatelja koji ima snimljeno sve – od samog rođenja djeteta, pa do polaska u prvi razred osnovne škole. Njihov najveći životni uspjeh koji živi pod budnim okom smartphona postaje žrtva društvenih mreža.

Psiholozi u svojoj praksi su često susreću sa djecom koja ne mogu da se izbore sa očekivanjima svojih roditelja, kao da im to sve nije dovoljno na svojim plećima, će u digitalnoj eri ponijeti još veći teret – surovi internet.

S obzirom da se ličnost djeteta formira do sedme godine, uticaj društvenih mreža je jedna od bitnih instanci koji mogu da negativno utiču na samopouzdanje. Svjedoci smo da je veliki broj maloljetnika iznijelo na YouTube-u svoje dileme i za uzvrat dobilo veoma negativne reakcije, vrijeđanje i nerazumjevanje.

Možda umjesto Instagram story opcije u kojoj je zabilježen prvi korak djeteta, sačuvati ga u pamćenju i prepričati ga poslije nekoliko godina. Dopustite djetetu da odraste i da samo odabere kako će se predstaviti svijetu.

Izvor: Noizz.rs

Foto: Twiter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *