Da li znate da se svi svjetski pasoši prave u samo 4 boje?

Svi svjetski pasoši prave se u samo 4 boje: crvana, plava, crna i zelena, a svaka od njih ima i određeno značenje.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i religija, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života.  Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

Crvena boja
Kod Britanca bordo boja označava mogućnost izbora, a ova nijansa je zastupljena i kod većine država EU.Crveni pasoš je u upotrebi u zemljama na obali Pacifika Južne Amerike, i bivšim komunističkim zemljama.

Peru, Ekvador, Kolumbija i Bolivija, takođe, imaju crvene pasoše, a Andski sporazum su sklopile kako bi unapredile svoju trgovinsku i industrijsku saradnju, a imaju i zajedničlki monetarni i carinski sitem, pa to podseća na EU. Švajcarci su svoj pasoš svetlije crvene boje uklopili sa bojom nijhove zastave.

 

Plava boja
Plava simbolizuje novi svijet sa 15 karipskih zemalja koje su se opredijelile za ovu boju, a imaju je i zemlje Južne Amerike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja, što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo “zajednice Anda”. Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Zelena boja
Ovu boju imaju države sa pretežnim islamskim stanovništvom. Varijacije ove boje su, također, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja – uključujući Senegal i Niger.

Crna boja
Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lijepo izgledaju. Bocvana, Zimbabve i Novi Zeland poseduju ovakve pasoše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *