23 zaboravljena spomenika iz bivše Jugoslavije

Fotograf Jan Kempenaers, prilikom posjete našim prostorima, napravio je nevjerovatnu zbirku spomenika iz bivše Jugoslavije. Sve slike objevio je u knjizi, pod nazivom  ”Spomenik”.Pojedinosti o ovim fascinantnim spomenicima zajedno mogu se naći u nastavku. Podsjetite se i vi s nama i uživajte!

Podgarić

Podgarić je seoce od jedva šezdeset duša, nedaleko Garešnice, nad kojim dominira golemi „Spomenik revolucije“, rad zagrebačkog kipara Dušana Džamonje iz 1967. godine. Ova je lokacija odabrana jer se na tom mjestu dogodio partizanski ustanak 1941. godine, a pokraj njega je i partizansko groblje. Tijekom Drugog svjetskog rata u obližnjim šumama Moslavačke gore nalazilo se nekoliko partizanskih bolnica. Kako je i priličilo, spomenik je otkrio Josip Broz Tito. Kempenaersu je navodno upravo ovaj spomenik dao ideju da krene s ovim projektom.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Kosmaj

Spomenik borcima Kosmajsko-partizanskog odreda na vrhu Kosmaja. Ovaj spomenik je visok 40 metara i obilježava formiranje Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda. Izgrađen je 1970-tih godina.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Tjentište

Tjentište je kotlina u dolini rijeke Sutjeske, na otprilike pola puta između Goražda i Gackog, relativno blizu Foče. Radi se o iznimno nenaseljenom području gdje je 1971. godine niknuo spomenik u čast stradalih u jednoj od najvećih bitaka u povijesti Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije – Bitci na Sutjesci iliti Petoj neprijateljskoj ofenzivi. Djelo je kipara Miodraga Živkovića i sastavni je dio memorijalnog kompleksa Dolina heroja, a u Spomen muzeju upisano je preko 7.000 imena palih boraca. Prije rata obilazilo ga je gotovo milijun ljudi godišnje.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Niš

Spomenik Tri pesnice u ovom parku je posvećen streljanim žrtvama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Svaka od tri pesnice je različite veličine i smatra se da predstavljaju simbol muške, ženske i dječje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su na Bubnju streljane između ostalog i čitave porodice. Izgrađen je 1963.godine.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Kadinjača

Ovaj dobro očuvani memorijalni kompleks označava mjesto gde su se partizani borili za oslobođenje u blizini Užica. Zauzima površinu od 15 hektara na kojoj se nalaze bijele skulpture (iz 1979. godine), muzej i amfiteatar.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Petrova Gora

Petrova Gora, čarobno je i slabo naseljeno područje, tridesetak kilometara od Karlovca. Na vrhu Mali Petrovac, 1981. godine svečano je otvorena monumentalna građevina posvećena partizanskim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata, čiji je kamen temeljac položen još 1946. godine. U tom kraju, za vrijeme rata, nalazile su se jake partizanske snage, a kao i u Podgariću i ovdje se nalazilo nekoliko partizanskih bolnica, koje se i danas mogu naći duboko u unutrašnjosti šume. Spomenik je visok 37 metara i u sklopu njega se nalazi i komunikacijski toranj. S vrha puca fantastičan pogled na širu okolicu. Idejno rješenje dao je poznati hrvatski kipar Vojin Bakić. Spomenik su uglavnom podigli Karlovčani, koji su se navodno odrekli po jedne dnevnice kako bi „samodoprinijeli“ gradnji, dok je karlovačka tvornica pribora za jelo poklonila materijal pa je spomenik „presvučen“ nehrđajućim prokromnim pločama. Upravo zbog njih spomenik se često nalazi na meti kradljivaca sekundarne sirovine.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Kozara

Spomenik Revoluciji na Kozari, na jednom od vrhova zvanim Mrakovica, opština Prijedor, svjedočanstvo je ogromnog stradanja Kozarčana i naroda tog kraja tokom Drugog svjetskog rata.  Spomenik Revoluciji, memorijalni zid i muzej čine memorijalni kompleks u sastavu Nacionalnog parka Kozara. Spomenik je djelo vajara Dušana Džamonje. Izgradnja je trajala u periodu 1971-1972. godine, uz angažman 3.000 društvenih aktivista.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Mitrovica

Ovaj spomenik je podignut u čast palih rudara koji su se borili za oslobođenje Jugoslavije u periodu od 1941-1945. godine

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Sanski Most

Spomen groblje Šušnjar na mjestu stradanja  više od 5000 Srba i Jevreja u avgustu 1941. godine. Izgrađen je 1970-te godine.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Jasenovac

Kameni cvijet je monumentalni spomenik posvećen svim žrtvama koje su stradale u koncentracijskom logoru Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata. Autor spomenika je arhitekt Bogdan Bogdanović. Spomenik je završen i svečano otvoren 1966. godine.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Kruševo

Spomenik Ilinden, poznat i pod imenom Makedonium, je monumentalno zdanje u gradu Kruševu u Makedoniji. Svečano je otvoren 2. avgusta 1974. godine, na 30. godišnjicu Drugog zasedanja ASNOM-a i 71. godišnjicu Ilindanskog ustanka. Autori spomenika su kipar Jordan Grabuloski, arhitektica Iskra Grabuloska i slikar Borko Lazeski.Posvećen je svim borcima i revolucionarima Ilindanskog ustanka 1903. godine, kao i borcima-partizanima Narodnooslobodilačke borbe Makedonije od 1941. do 1944. godine.

old monuments yugoslavia spomeniks jan kempenaers

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *