Sokak vam predstavlja 10 knjiga koje bi svako trebao pročitati barem jednom u životu

Još jedna nedjelja a vi nemate ideju šta da radite? Predlažemo vam da se opustite uz jednu od sljedećih 10 knjiga koje vam  predstavljamo, dok u ovim zimskim danima ispijate šolju tople čokolade ili čašu dobrog vina. A definitivno mogu poslužiti i kao odličan praznični poklon.

Postoje knjige kojima se uvijek vraćamo, kao i one za koje smatramo da bi ih svako barem jednom u životu trebao pročitati. Na tom se popisu nalaze neki od najčitanijih klasika svih vremena, nama posebno dragi, ali i one knjige koje su na putu da postanu klasici novim generacijama. Svima im je zajedničko to što objedinjuju veliku literarnu vrijednost, maestralne pripovjedne tehnike, zanimljive teme i stil koji naprosto osvaja. Dakako, teško je bilo odabrati najboljih deset pa recimo da je ovo tek djelić onoga što možete čuti prolazeći kroz sokak a da se smatraju vrhunskim djelima…

 

 

1. 100 GODINA SAMOĆE

Ovaj roman Gabriel G. Marquez pisao je gotovo pune dvije godine ne obazirući se ni na koga, a ponajmanje, čini se, na vlastitu obitelj. Roman je objavljen 1967. god. I odmah doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prvi tiraži su iščezli u samo nekoliko dana.

Roman Sto godina samoće bio je uostalom i glavni razlog zašto je Marquez dobio nagradu Švedske akademije za književnost godine 1982.

 

 

 

2. ANA KARENJINA

Tolstoj koristi pripovijedača koji zna sve i koji pored toga što komentira zbivanja u djelu, ujedno i posreduje između čitatelja i likova.  Roman se sastoji od nekoliko tijekova radnje, pa tako svaka obitelj u djelu predstavlja po jedan oslonac.

Tolstoj pored toga u djelo unosi još nekoliko tema koje se mogu podijeliti na parove poput sreće i nesreće ili bogatstva i siromaštva.

 

 

 

 

 

 

3. MALI PRINC

Kada je francuski pisac Antonie de Saint- Exupery dobio ponudu da napiše nešto za djecu, on je već donekle bio poznat pisac. Međutim, njegovo književno djelo je bilo skromno i nije skretalo neku posebnu pažnju čitalačke publike i kritike. Tek kada je napisao alegorijsku priču Mali princ i objavio je 1940, ušao je u književnost za djecu kao nezaobilazni pisac, ušavši tako i u gotovo sve školske programe širom svijeta. Za kratko vrijeme Mali princ je doživio bezbroj izdanja i štampan u stotinama hiljada primjeraka. Smatra se da je Mali princ po broju izdanja gotovo na svim jezicima svijeta, jedina knjiga koja je dostigla izdavački fenomen svetih knjiga Biblije i Kurana. Mali princ je knjiga za djecu, koja je namijenjena i odraslima. I upravo niko ne bi mogao da tvrdi ko ovu knjigu više čita: djeca ili odrasli.

 

 

4. STRANAC

Stranac je djelo francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa. Izdan 1942. godine jedan je od najznačajnijih romana francuske književnosti dvadesetog stoljeća i jedan od najboljih literarnih prikaza apsurda ljudske egzistencije granom filozofije kojom se Camus bavio.

 

 

 

 

 

 

 

5. ZLOČIN I KAZNA

Dostojevski je bio iznimno cijenjen kao autor još tijekom svog života, čemu je u mnogome pridonijela njegova supruga Ana, a nakon smrti njegova su djela postala jednima od najboljih klasika svih vremena. Mnogima je najpoznatiji i najdraži njegov kultni realističko-modernistički roman Zločin i kazna u kojem kroz lik mladića Raskoljnikova progovara o problemima zločina i kazne, grijeha i traženja pravde, ispaštanju siromašnih, osiromašenom plemstvu i mračnoj petrogradskoj stvarnosti onog doba. Roman počinje Raskoljnikovim ubojstvom stare lihvarice, čijim je novcem on namjeravao pomoći svima onima koji ga nemaju – Marmeladovima, svojoj obitelji i sebi, a ostatak romana zamišljen je kao, prije svega, roman ideje čemu su podređeni i likovi i fabula, dok je elementima unutarnjih monologa Dostojevski već zakoračio u epohu modernizma.

 

 

6. ISTOČNO OD RAJA

Smješten u bogatu dolinu rijeke Salinas u Kaliforniji, ovaj snažan i brutalan roman prati isprepletene sudbine dviju obitelji – Trask i Hamilton – čiji naraštaji bespomoćno iznova ponavljaju pogreške Adama i Eve i otrovno suparništvo Kaina i Abela.
U ovom je romanu Steinbeck stvorio neke od svojih najnezaboravnijih likova i istražio svoje najtrajnije teme: tajnu identiteta, neobjašnjivost ljubavi i smrtonosne posljedice odsuća ljubavi.

 

 

 

 

7. ŽIVOTINJSKA FARMA

1984 – Roman opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 sata svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.

Životinjska farma na satiričan način govori o događajima koji su doveli do dolaska na vlast Josifa Staljina, kao i o periodu njegove vladavine prije Drugog svjetskog rata.

 

 

 

 

8. UBITI PTICU RUGALICU

Ubiti pticu rugalicu je roman koji krasi toplina i humor, usprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Lik oca u romanu, Atticusa Fincha, poslužio je kasnije kao moralni vodič i junak mnogim čitateljima i odvjetnicima.
Harper Lee piše jednostavnim, pitkim jezikom, neodoljivo zavodljivo, duhovito i često dirljivo, no nikad patetično. Ona iz perspektive djevojčice Scout priča priču o odrastanju i diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-ih godina prošlog vijeka, ali pritom nudi puno više od priče o djetinjstvu i rasizmu – to je fascinantna priča o ljubavi, moralu, etici, pravdi, odgoju, hrabrosti, prijateljstvu, životnoj mudrosti.

 

 

9. ŠAHOVSKA NOVELA

Zweig je bio jedan od najvećih germanofonih protivnika Hitlerova režima. Svoj je život okončao 1942. godine samoubojstvom,
skupa sa svojom dugogodišnjom tajnicom i drugom suprugom.
U Europi prije rata, u svom salzburškom domu, gotovo svakodnevno je bio domaćin Rilkeu, Freudu, Rolandu, Verhaerenu, Thomasu Mannu…

Šahovska novela je njegovo posljednje napisano beletrističko djelo, u kojem se Zweig konačno obračunava sa svijetom i sa svojim životom.

 

 

 

 

 

10. POSLJEDNJE PREDAVANJE

Svjetski bestseler profesora informatičkih znanosti Randyja Pauscha dirnuo je milijune ljudi i zasigurno zauvijek promijenio njihove živote. Nakon što je saznao da je zloćudna bolest od koje boluje u završnoj fazi, pred svojim studentima i akademicima održao je završno predavanje koje je namijenio svojoj djeci i koje je postalo jedno od najposjećenijih mjesta na Internetu. To je dojmljiva priča o životu, sreći, snovima koje je ostvario, kao što su upisivanje članka u Svjetskoj enciklopediji i doživljaj nulte gravitacije, ali i onima koje nije. Knjiga donosi i brojne druge korisne savjete za privatan i poslovni život. Osim što će vam biti korisna, ova će vas knjiga oduševiti i toplinom kojom je napisana. Naučite živjeti sa smrtnošću i slijedite primjer ovog sveučilišnog profesora kojeg ni u posljednjim danima života nisu napuštali optimizam i životna energija. On je izgubio bitku s bolešću, ali ostat će u srcima svih koji pročitaju ovo „predavanje života“.

 

 

 

 

 

One thought on “Sokak vam predstavlja 10 knjiga koje bi svako trebao pročitati barem jednom u životu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *