Iz WhatsApp-a izvještavaju da prestaju sa radom na pojedinim telefonima!

“Iako su ovi mobilni uređaji bili važan dio naše priče, oni ne nude zadovoljavajuće mogućnosti koje nam trebaju da proširimo karakteristike aplikacije u budućnosti”

WhatsApp će prestati raditi na izboru pametnih telefona i mobilnih platformi u narednoj godini. Od 1. janura 2018. godine, messenger usluga neće biti dostupna niti na jednom uređaju koji koristi Windows Phone 8.0 (ili starije verzije operativnog sistema), BlackBerry OS ili BlackBerry 10.

Kompanija je ovaj potez najavila još u februaru 2016. godine.

“Kada smo osnovali WhatsApp 2009. godine, upotreba mobilnih uređaja izgledala je puno drugačije nego što je to danas. Apple App Store je bio star samo nekoliko  mjeseci. Oko 70% pametnih telefona koji su u to vrijeme bili na tržištu, imali su operativne sisteme koje su ponudile kompanije BlackBerry I Nokia” navodi se u članku.

“Mobilni operativni sistemi koje nude Google, Apple i Microsoft – koji čine 99,5% prodaje danas – bili su na manje od 25% mobilnih uređaja prodatih u to vrijeme”.

Platforme koje se izbacuju su nepopularne već neko vrijeme. Kompanija je prestala davati podršku za Nokia Symbian S60 uređaje u junu.
A također planira da smanji podršku za Nokia S40 uređaje 31. decembra 2018. godine i telefone koji imaju Android verzije 2.3.7 i starije 1. februara 2020. godine.

Iako su ove platforme i dalje podržane, WhatsApp se više neće aktivno baviti razvijanjem istih, što znači da neke funkcije mogu prestati sa radom u bilo kojem trenutku.

U saopštenju još navode: “Ovo je bila teška odluka za nas, ali ispravna, kako bi se korisnicima pružio bolji način da ostanu u kontaktu sa prijateljima, porodicom i voljenima koristeći WhatsApp.”

Ako koristite jedan od ovih spomenutih mobilnih uređaja, iz WhatsAppa preporučuju nadogradnju na noviji Android, iPhone ili Windows Phone.

 

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *