Pobjedite umor u trudnoći!

S obzirom na proces razvoja novog života, umor u trudnoći nimalo ne čudi. Ipak, može vam prilično otežati život, barem dok ne naučite trikove kako svaki slobodni trenutak iskoristiti za odmor. Redovito vježbanje pomoći će vam u svladavanju umora…

I to nimalo ne začuđuje. Dapače. Tijelo trudnice radi naporno 24 sata na dan i marljivo stvara jedan novi život. Nije li to posao koji bi umorio i najmarljivijeg radnika?! A sljedećih nekoliko tjedana vaše tijelo ne stvara samo bebu. Stvara i posteljicu – taj čudesni organ koji vašem djetetu omogućuje primanje kisika i svih tvari potrebnih za razvoj. Normalno je da se osjećate umorno, čak i ako baš ništa ne radite.

Što mi se to događa?

Moguće je da vašu bezvoljnost i iscrpljenost izazivaju hormonalne promjene, odnosno rast progesterona. Vjerojatno imate problema i s noćnim snom, posebice ako češće odlazite na zahod, a i mučnine i povraćanje mogu vam smanjiti energiju i poletnost. Također, briga oko bebe u vašem trbuhu može vas stajati energije i biti iscrpljujuća. Ako se pitate do kada ćete se osjećati kao da niste dva dana oka sklopili, ne možemo vam dati precizan odgovor. No, vjerojatno ćete se osjećati bolje tijekom drugoga tromjesečja trudnoće. Tada iskoristite «energetsku injekciju» za sve ono što ste planirali prije i što planirate u zadnjem stadiju trudnoće (shopping, putovanje, posao…), jer vam se umor i malaksalost mogu opet pojaviti oko sedmog mjeseca trudnoće. Tada ćete vi kao i vaša beba imati više kilograma, teže ćete se kretati i vrlo vjerojatno lošije spavati. Ako se i dalje osjećate umorno i iscrpljeno i tijekom drugoga tromjesečja trudnoće ili se brinete da nešto nije u redu, porazgovarajte sa svojim ginekologom ili liječnikom o tome kako se osjećate. Sve kako biste bili sigurni da vam je zdravlje pod nadzorom i da možda niste anemični ili čak depresivni. No, najvažnije je da pomno osluškujete svoje tijelo. Kada žudi za odmorom, jednostavno se odmorite.

Suočite se s umorom

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete podići razinu svoje energije te se osjećati bolje.

  1. Raniji odlazak u krevet – nema razloga da ostanete budni do 23 sata samo zbog toga što ste i prije tako funkcionirali. Tijekom trudnoće vaše tijelo treba mnogo sna i nije ništa čudno ako ukućanima kažete laku noć u 21 sat ili ranije.
  2. Prodrijemajte – neka vam drijemanje prijeđe u naviku. Čak i odmor od 15 minuta može vas «osvježiti» i olakšati vam ostatak dana.
  3. Vježbajte svaki dan – ovo vam se vjerojatno čini jako teško ako patite od umora. No, bez obzira na to koliko bili umorni, natjerajte se barem da otiđete u šetnju na svjež zrak svaki dan. Vježbanje potiče proizvodnju endorfina i pomaže cirkulaciji krvi kroz organizam.
  4. Dobar jastuk – investirajte u dobar jastuk. Po mogućnosti anatomski. Tada će možda vaši problemi s bolovima u kralježnici ili grčevima u nogama nestati.
  5. Jedite nekoliko obroka na dan – na taj ćete način pomoći održati razinu energije u tijelu. No, ti obroci moraju biti zdravi, poput povrća, voća i žitarica. Unošenjem nepotrebnih šećera i masnoća vaš će se umor samo pojačati. I ne zaboravite piti mnogo tekućine.
  6. Potražite pomoć oko kućanskih poslova – posebice ako već imate dijete. Što imate manje posla, osjećat ćete se odmornije. A i vašoj je bebi važnija odmorna mama nego čista kuća.

Vježbom protiv umora

Vježbanje čini dobro našemu tijelu. To svi znamo. Posebice ako smo trudni. No, što ako ste trudni i toliko umorni da se jednostavno ne možete podići s kauča. Činjenica je da većina budućih mama iskusi umor u prvom i zadnjem tromjesečju trudnoće. Pitanje je kako se pokrenuti?
Bitno je upamtiti kako vježbanje u trudnoći ne mora biti iscrpljujuće kako bi imalo učinka. Desetominutna šetnja, dva ili tri puta na dan može biti itekako osvježavajuća. Joga ili pilates prilagođeni trudnicama mogu vas više opustiti nego sjedenje u naslonjaču dok vas čučnjevi u bazenu mogu ojačati.

I vježbajte, ako je ikako moguće, što više na otvorenome. A ako niste toga dana imali prigodu za osvježavajuću šetnjicu, prošećite do trgovine umjesto da sjedate odmah u automobil ili prošećite u obližnji restoran na ručak tijekom posla, umjesto da ga naručujete u ured.

Ako ćemo iskreno, bit će dana kada vas nitko neće moći pokrenuti. I ne morate se zbog toga osjećati loše. Samo iskoristite dane kada vam je energija na vrhuncu (a bit će ih), jer će vam to tijelo «zapamtiti» i vratiti kada najmanje očekujete.

izvor: roditelji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *